Συχνές Ερωτήσεις

A+ A-

Συχνές Ερωτήσεις

 

1. Τί είναι ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτινοβολία για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία αποδίδεται είτε μέσω εξωτερικής μονάδας ακτινοθεραπείας (γραμμικός επιταχυντής), μακριά από το σώμα του ασθενούς και τότε μιλάμε για εξωτερική ακτινοθεραπεία είτε μέσω ραδιενεργού υλικού που εφαρμόζεται μέσα στο σώμα και πλησίον των καρκινικών κυττάρων και ονομάζεται βραχυθεραπεία.

 

 2. Πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία;

Η έναρξη της θεραπείας πρέπει να γίνει βάσει ενδείξεων και κατόπιν των συστάσεων του θεράποντος Ιατρού σας, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά τη χειρουργική σας θεραπεία ή τη χημειοθεραπεία. Συνήθως η ακτινοθεραπεία πρέπει να ξεκινά εντός 6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο ή 3 περίπου εβδομάδες μετά την χημειοθεραπεία.

 

3. Ποιά είναι η διαδικασία για να ξεκινήσω ακτινοθεραπεία;

Κατόπιν εκτίμησης από τον θεράποντα Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, θα προγραμματιστείτε για θεραπεία. Η διαδικασία προυποθέτει το σχεδιασμό θεραπείας που αφορά αρχικά σε Αξονική Τομογραφία σχεδιασμού Ακτινοθεραπείας η οποία γίνεται στο Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο που θα σας αναλάβει. Ακολουθεί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα μιας ή δύο ημερών η προσομοίωση της θεραπείας σας, διάρκειας 15 με 20 λεπτών της ώρας. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του σχεδιασμού, είστε έτοιμος/η για να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

 

4. Η θεραπεία είναι επώδυνη;

Όχι. Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και κατά τη διάρκεια αυτής δεν  αντιλαμβάνεστε οτιδήποτε.

 

5. Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η θεραπεία διαρκεί συνήθως 10 λεπτά της ώρας που συμπεριλαμβάνει όλη την καθημερινή διαδικασία της σωστής τοποθέτησης στην κλίνη (κρεββάτι) του γραμμικού επιταχυντή και την ακτινοβόλησή σας. Εξειδικευμένες τεχνικές όπως  η ΙΜRT-IGRT τεχνική διαρκούν περισσότερο, συνήθως 20 λεπτά της ώρας.

 

6. Ποιές οι παρενέργειες της θεραπείας;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες οι οποίες διακρίνονται αναλόγως του χρόνου εμφάνισης σε οξείες και απώτερες.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις της ακτινοθεραπείας εξαρτώνται από το τύπο του καρκίνου, την περιοχή της θεραπείας, την ημερήσια και συνολική δόση ακτινοβολίας, τη γενική κατάσταση υγείας σας και το συνδυασμό με χειρουργείο ή κυρίως με χημειοθεραπεία.

Οι οξείες παρενέργειες είναι συχνές, ήπιας έντασης, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και είναι αυτοπεριοριζόμενες, δηλαδή αποδράμουν αυτόματα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις απώτερες παρενέργειες, αυτές εμφανίζονται εβδομάδες ή και μήνες μετά το πέρας της θεραπείας, είναι σπάνιες και χρήζουν πολλές φορές λόγω σοβαρότητας, ειδικής αντιμετώπισης και αγωγής.

 

7. Επιτρέπεται η επαφή με εγκύους και παιδιά;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος όταν υποβάλλεστε σε εξωτερική ακτινοθεραπεία και μπορείτε να συναναστρέφεστε άφοβα εγκύους και παιδιά.

 

8. Μπορώ να εργάζομαι κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Ο θεράπων Ιατρός σας, θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για τις αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ανάλογα με το είδος της ακτινοθεραπείας και την φυσιολογική σας δραστηριότητά. 

 

9. Αν λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή για άλλα προβλήματα υγείας, πρέπει να τη σταματήσω κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας;

Πρέπει να ενημερωθεί ο θεράποντας Ιατρός σας για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνετε. Η ακτινοθεραπεία δεν έχει αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικούς παράγοντες και κατά συνέπεια σπανίως θα διακόψετε ή θα τροποποιήσετε την αγωγή σας.

 

10. Τι πρέπει να προσέξω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Αναλόγως της θεραπείας, θα λάβετε οδηγίες από τον θεράποντα Ιατρό σας για την τροποποίηση της  διατροφής σας και τυχόν φαρμακευτική αγωγή που θα σας συνταγογραφηθεί προληπτικά, για περιορισμό των παρενεργειών της ακτινοθεραπείας.

top